Twan van de Kerkhof op zoek naar de ziel van de Zuidas

Oscar is met Twan van de Kerkhof op zoek naar de ziel van de Zuidas.

Een systemisch onderzoek naar de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft.

Dit interview rustig lezen?

De Zuidas. Berucht en beroemd. Maar waarom eigenlijk? Wat gaat er achter dit on-Nederlandse stukje Amsterdam schuil?

Ik ben Oscar. Systemisch coach. Als systemisch coach kijk ik naar het sociale DNA van een organisatie – of in dit geval van een werkgebied– de Zuidas. Welk relationeel weefsel is gezond? En waar storten mensen in? Waar loopt de informele werkcultuur spaak met de formele? En waar gaat de menselijke maat verloren in het behalen van het bedrijfsbelang? 

In dit systemisch onderzoeksproject ben ik op zoek naar de Ziel van de Zuidas. In een estafette nodig ik mensen op persoonlijke titel uit voor een kort gesprek over de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft. 

In deze aflevering verwelkom ik Twan van de Kerkhof in mijn huiselijke coachkamer op de Zuidas. Welkom Twan!

Dankjewel Oscar.

Leuk dat je er bent!

Ja.

Hoe ben jij verbonden met de Zuidas?

Ik heb sinds vijf jaar kantoor hier met mijn bedrijf European Leadership Platform in de Nieuwe Poort. Dus ik kom hier bijna dagelijks.

Kom je met de fiets? Met de auto?

Openbaar vervoer.

En als je dan zo hier komt, het terrein op, of het gebied… welk gevoel krijg je daar dan bij?

Meestal dat ik ‘t vrij dynamisch vind. Ik vind het één van de weinige plekken in Nederland die voor het label kosmopolitisch in aanmerking komen. Zeker als het mooi weer is, dan is hier ook een behoorlijke energie op straat. Ik hoor veel verschillende talen op straat. Mensen hebben een vrij hoge energie. Dus ze wandelen niet rustig. Maar ze lopen snel van het ene naar het andere. In de weekenden kom ik hier eigenlijk nooit. Als ik hier ‘s avonds laat loop, dan kun je een kanon afschieten. Dat is nu overigens minder dan een aantal jaren geleden. Sinds die woontorens er ook zijn, zijn er ook vaker ‘s avonds wel wát mensen op straat. Maar de meeste kantoren zijn natuurlijk uitgestorven. Winkels zijn dicht. Dit is wel véél, véél rustiger dan overdag.

Welke kernwoorden karakteriseren de Zuidas voor jou?

Kosmopolitisch. Dynamisch. Snel. Gericht op succes. Een zekere doelmatigheid. Jong. Ik denk dat de gemiddelde leeftijd hier op straat lager is dan mijn leeftijd. Een zekere uniformiteit ook. Mensen –mannen en vrouwen– dragen een zelfde soort uniform. Mannen in nette pakken. Vrouwen in keurige rokken of jurken. Broeken ook trouwens.

Heb je daar ook een poppetje bij toevallig?

Ja!

Nou, dat is toevallig!

Ik heb dit poppetje uitgekozen. Ik heb het uitgekozen omdat ik niet goed kan zien of het een man of een vrouw is. En er lopen hier zowel veel mannen als veel vrouwen rond. En het feit dat het een heel wit poppetje is, staat voor mij symbool voor dat uniform. Dat je hem of haar alles aan kunt doen en dat ‘ie er toch hetzelfde uitziet.

En als je hem nou typeert, wat typeert deze Zuidasser?

Op zoek naar succes. Een zekere snelheid om door het leven te gaan. Effectiviteit. Ergens, denk ik, iets van willen maken. Het zit voor mij meer aan de oppervlakte dan dat het zoekt naar wat er onder die oppervlakte zit.

Als je kijkt naar de ziel van de Zuidas, dan zou je kunnen zeggen dat iedereen daar een deeltje van ziet of daar gevoel bij heeft.

Ja.

Welke kwaliteit van leven denk jij dat hier op de Zuidas wél al geleefd wordt?

Doelen stellen en doelen bereiken. Helderheid. Ook met een zekere kracht ergens voor gaan. Doelmatigheid ook. Dus niet teveel onzin eromheen. Misschien wel ook bergen kunnen verzetten.

Zo’n ziel heeft ook vaak iets te leren in het leven. Waar het eigenlijk een leven lang over doet. Wat denk jij dat we hier nog hebben te leren op de Zuidas? Welke kwaliteit van leven wordt hier eigenlijk over het hoofd gezien?

Ik ben een enorme fan van de uitspraak van Socrates: “The unexamined life is not worth living.” En ik denk dat veel Zuidassers meer zouden kunnen “examinen” dan ze nu doen. Dus meer reflecteren op zichzelf en de wereld waar ze in leven. En ook stilstaan bij waar ze nou werkelijk gelukkig van worden [en] wat ze werkelijk belangrijk vinden in plaats van maar blind doorgaan op de ingeslagen weg.

En wat levert het ze op om meer dan naar binnen te gaan, naar dat reflectieve proces?

Ik denk dat het leven daar rijker van wordt. Dat het ook uiteindelijk bijdraagt aan zingeving en daarmee aan levensgeluk.

Als we dit gesprek nou zo samenvatten over de ziel van de Zuidas… wat kunnen we daar dan over zeggen?

Dat het leuk is om hier rond te lopen en dat de Zuidas een prachtig, dynamisch stuk Nederland is waar veel bereikt wordt en veel werk verzet wordt. En dat er nog een dimensie is die –als die meer aandacht zou krijgen– dan zou die rijkdom en dat succes misschien nog wel voller, mooier kunnen worden.

Ik vind het heel mooi. Want ik merk dat ook dat die energie heel hoog is hier. En daar krijg ik ook weer energie van.

Ja.

En tegelijkertijd voel ik ook dat daar nog een onderlaag in zit.

Ja.

Dank voor het benoemen daarvan.

En ik wil je nog één ding vragen. Want we doen een estafette. Dus ik geef jou een kaartje. Dat ziet er zo uit. En ik weet niet of je al iemand in gedachte hebt?

Ronald Meijers. En die is partner bij Deloitte.

Waarom denk je dat die hieraan wil bijdragen?

Ik denk dat Ronald ook wel geïnteresseerd is in deze vraag. En ik vind dat Ronald altijd goed in staat is om wat ‘ie vindt ook in klare woorden om te zetten.

Ik kijk ernaar uit!

Dank je wel.

WIL JE MEEDOEN?

Ben je uitgenodigd? Heb je interesse om te sponsoren? Bekijk en download onder meer informatie.

MEER WETEN?

E-mail me op oscar@westravanholthe.com of bel en/of whatsapp me direct op +31 (0) 616261381.

One thought on “Twan van de Kerkhof op zoek naar de ziel van de Zuidas

Comments are closed.