Tjeerd Krumpelman op zoek naar de ziel van de Zuidas

Oscar is met Tjeerd Krumpelman op zoek naar de ziel van de Zuidas.

Een systemisch onderzoek naar de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft.

Dit interview rustig lezen?

De Zuidas. Berucht en beroemd. Maar waarom eigenlijk? Wat gaat er achter dit on-Nederlandse stukje Amsterdam schuil?

Ik ben Oscar. Systemisch coach. Als systemisch coach kijk ik naar het sociale DNA van een organisatie – of in dit geval van een werkgebied– de Zuidas. Welk relationeel weefsel is gezond? En waar storten mensen in? Waar loopt de informele werkcultuur spaak met de formele? En waar gaat de menselijke maat verloren in het behalen van het bedrijfsbelang? 

In dit systemisch onderzoeksproject ben ik op zoek naar de Ziel van de Zuidas. In een estafette nodig ik mensen op persoonlijke titel uit voor een kort gesprek over de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft. 

In deze aflevering verwelkom ik Tjeerd Krumpelman in mijn huiselijke coachkamer op de Zuidas.

Tjeerd, welkom!

Dank.

Leuk dat je er bent. Hoe ben jij verbonden met de Zuidas? Ben je hier vaak? Ben je hier overdag? Ben je hier nooit? Wat is jouw relatie met de Zuidas?

Ja, ik ben hier voor mijn werk. Ik werk bij de ABN Amro [Bank] en ik ben hier –denk ik– gemiddeld een dag of vier in de week. En dat is ook de reden dat ik hier ben.

En als je dan hier zo het terrein oprijdt, welk gevoel gaat er dan door je heen? Wat gebeurt er dan met jou?

Zeker in het begin. Ik werk hier nu  een jaar of vijf. In het begin had ik wel veel verbazingen over een soort van ritueeltjes waar we inzitten met elkaar hier. Als een soort mieren kruipen we hier iedere dag de mierenhoop op. ’S ochtends allemaal d’er naartoe en ’s avonds allemaal d’er weer weg. Maar wel op een prettige manier. Niet vervelend ofzo. Maar wel volgens een bepaald protocol.

Een omgeving kan je soms ook karakteriseren. Wat zou nou een paar kernwoorden zijn waarvan jij zegt “dat kenmerkt voor mij de Zuidas”?

Ik vind ‘m best eentonig. Behoorlijk anoniem. Grijs zou je ook wel kunnen zeggen denk ik. Ja, dat zijn voor mij wel kenmerken van de Zuidas. En als je dan de mens zou omschrijven? Hoe ziet die eruit? In het begin dacht ik “Ja, dit zijn echt allemaal dezelfde mensen!” maar ik heb wel, als je wat langer kijkt of hier wat langer werkt… dan zie je toch wel echt grote verschillen. “Gelukkig maar!” hè zou ik zeggen. Weinig representatief denk ik voor de rest van Nederland. In die zin heeft het nog wel wat eentonigs. Ja, ja.

Je hebt ook een poppetje uitgezocht, toch? De typische Zuidasser. Dat ik heb ik je gevraagd.

Ik weet niet of het ook een karikatuur van mezelf is. Zwart haar en een blauw pak. Die kleur haar kan nog wel verschillen. Maar dit is.. Het is alsof we allemaal in een soort van uniform lopen ofwel via onze kleren ofwel gewoon in onze mindset.

Als je zegt dat dit niet zo representatief voor de Nederlandse samenleving is, waar is het dan wel een representatie van?

Nou, ik denk voor een bepaald deel van werkend Nederland, wat in ieder geval in kantoren werkt. Overwegend in financiële dienstverlening of consultancy of advocatuur. Ik denk dat je die hier heel veel bij elkaar hebt. En dat versterkt elkaar op één of andere manier en dat trekt elkaar aan. Je kan je overigens afvragen of ‘t allemaal zo functioneel is dat we allemaal hier bij elkaar zitten. Dat weet ik eigenlijk ook niet. Hebben die bedrijven nou echt zoveel interactie met elkaar of die mensen? Nou, dat weet ik niet. Is het eigenlijk wel handig dat we hier met z’n allen zitten? Ik weet ook niet of mensen zich dat bewust afvragen. We zitten hier gewoon! We gaan er iedere dag weer naartoe. En we gaan ‘s avonds weer weg.

En als je dan kijkt naar de Ziel van de Zuidas, dan zou je kunnen zeggen dat de ziel, als je die in het persoonlijk leven trekt, dan heeft de ziel altijd iets te leren. En dat duurt vaak heel lang voordat je dat hebt geleerd. Wat denk jij dat we hier op de Zuidas eigenlijk hebben te leren? Dus welke beweging of welke kwaliteit van leven wordt hier over het hoofd gezien?

Mijn eerste ingeving is dan toch die connectie maken. Er zijn hier heel veel mensen. En ik geloof er wel in –en ik ervaar dat zelf ook– dat [we] binnen die kantoren echt wel in teams en in organisaties samenwerken, maar daarbuiten wandelen we toch een beetje anoniem over straat.

Wat denk jij dat hier op de Zuidas wel wordt begrepen van het leven?

Kijk, wat we onszelf denk ik af en toe moeten realiseren is dat hier de top qua inkomen, qua welstand, is dit denk ik toch wel de bovenste paar procent van de Nederlandse bevolking. En daarmee is het dus ook al niet representatief. Ik weet niet of iedereen dat zich voldoende realiseert als ze hier rondlopen. Maar het is toch echt wel de lucky few, tot op zekere hoogte, als het om geld gaat.

En wat wordt hier dan geleefd?

Nou, voor een deel –dat is generaliserend– maar goed, dat zit ook in je vraag. Voor een deel heerst hier soms een houding zo van “Kijk ons het hier eens allemaal goed hebben” En daar zit ook iets patserigs in of iets afzetten tegen, misschien, de rest van de maatschappij. Dat is wel héél stereotyperend. Ik geloof niet echt in één Zuidasser ofzo, maar het is wel, als je goed om je heenkijkt, dan is dit misschien wel de overheersende aanwezigheid.

Okay, en als we dan het gesprek zo samenvatten, wat kunnen we dan over de ziel van de Zuidas zeggen?

Ja, ik vind het per saldo best een anonieme plek. Er zijn heel veel mensen maar we functioneren hier toch redelijk anoniem. En we gaan ook weer weg. Je zou bijna kunnen zeggen: dat maakt het ook een beetje zielloos. De echte contacten vind ik nog best beperkt. En aan de andere kant komen hier mensen toch wel met veel plezier, met veel passie voor hun werk, met veel inzet komen die hier hun bijdrage leveren. Dus dat zit er ook in. Het heeft allebei die kanten denk ik.

Ik vind het fijn dat je hier even was en zo eerlijk en open vertelt over de Zuidas.

Graag gedaan!

En ik wil je vragen om een kaartje te schrijven naar de volgende. We doen een estafette. Je hebt al iemand in gedachte?

Ja. Ik ga het nog niet verklappen. Ik heb het hem nog niet gevraagd.

Kijk!

Maar ik heb wel een naam in gedachte dus die zal ik vast invullen.

Check!

Hebbes! Mooi!

WIL JE MEEDOEN?

Ben je uitgenodigd? Heb je interesse om te sponsoren? Bekijk en download onder meer informatie.

MEER WETEN?

E-mail me op oscar@westravanholthe.com of bel en/of whatsapp me direct op +31 (0) 616261381.

One thought on “Tjeerd Krumpelman op zoek naar de ziel van de Zuidas

Comments are closed.