Ruth Jansen op zoek naar de ziel van de Zuidas

Oscar is met Ruth Jansen op zoek naar de ziel van de Zuidas.

Een systemisch onderzoek naar de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft.

Dit interview rustig lezen?

De Zuidas. Berucht en beroemd. Maar waarom eigenlijk? Wat gaat er achter dit on-Nederlandse stukje Amsterdam schuil?

Ik ben Oscar. Systemisch coach. Als systemisch coach kijk ik naar het sociale DNA van een organisatie – of in dit geval van een werkgebied– de Zuidas. Welk relationeel weefsel is gezond? En waar storten mensen in? Waar loopt de informele werkcultuur spaak met de formele? En waar gaat de menselijke maat verloren in het behalen van het bedrijfsbelang? 

In dit systemisch onderzoeksproject ben ik op zoek naar de Ziel van de Zuidas. In een estafette nodig ik mensen op persoonlijke titel uit voor een kort gesprek over de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft. 

In deze aflevering verwelkom ik Ruth Jansen in mijn huiselijke coachkamer op de Zuidas.

Ruth! Welkom!

Ik voel me vereerd!

Voor de kijkers, wat heb jij met de Zuidas?

Ik woon op de Zuidas en ik onderneem op de Zuidas. En dat doe ik al sinds 2008. Ja. En ik ben MRS Zuidas Personality 2018. En wat houdt dat in? Nouja, dat ik me het hele jaar 2019 me MRS Zuidas mag noemen. En het is toch –vind ik– een kroon op je werk.

Wat is jouw relatie daarmee?

Er stroomt Zuidas-bloed door mijn aderen. Ik leef hier! Ik werk hier. Ik ontmoet hier vrienden. Ik maak nieuwe vrienden. Ik woon er in een prachtig appartement.

En als je dan zo hier bent, wat gaat er dan door je heen? Welk gevoel krijg je erbij?

Dit gebied is een gebied in ontwikkeling. We zijn net op de helft met het bouwen van appartementen en kantoren. Dus iedere keer als ik van huis naar mijn zaak loop, in 3 minuten tijd heb ik soms weleens vier verschillende talen gehoord. En daar word ik blij van!

En waar voel je dat? Voel je dat ergens in je lijf?

Nou, het stroomt, Oscar, door mijn héle lijf! Ik voel me hier ook heel veilig. Ik denk dat dat ook heel belangrijk is. En een gebied heeft een bepaalde energie.

Als je de Zuidas zou karakteriseren in een aantal kernwoorden, welke zouden dat zijn voor jou?

Diversiteit. Internationaal. Potentie. Dit gebied heeft een enorme potentie. Ontwikkeling. Kansen. Bereikbaarheid. Saamhorigheid. Zoals laatst ook, had ik een Kerstevent georganiseerd voor de bewoners en dan gaan we gezellig kerststukjes maken. Ja. En, ja, mensen ontmoeten elkaar. En ik denk dat elk gebied in ontwikkeling, [dat] heeft dat nodig!

En als je dan zo de mens op de Zuidas zou omschrijven? Heb jij een poppetje uitgezocht?

Ja! Kijk! Kijk, want de Zuidas is gewoon een enorme diversiteit. Dus hier zitten echt 100,000 poppetjes in. En dit is voor mij de personificatie van de Zuidas. Want er is niet één poppetje welk de Zuidas vertegenwoordigt. Nee! Het zijn heel veel soorten poppetjes.

En wat voor soorten poppetjes zitten daar dan in?

Nou. Je hebt hier bijvoorbeeld een eenhoorn! Een eenhoorn is iets unieks. [Een eenhoorn] is eigenlijk een paardje dat bedacht is door iemand, wat helemaal niet bestaat! En hier gebeuren ook dingen waarvan mensen denken: “Nou, hoe is ‘t mogelijk?” En die dingen die ontstaan! Bijvoorbeeld Circl. Nou, wie had dat ooít kunnen bedenken dat zo’n grote bank, dat die zó iets moois neerzet? Die heeft een heel mooi paviljoen gebouwd. Alles wat daar staat is al een keer gebruikt. En dat is een ontmoetingsplek geworden voor iedereen! Niet alleen [voor] mensen die op de Zuidas wonen. Wie had dat kunnen bedenken?

Als je kijkt naar een gebied of naar de ziel: wat is voor jou de ziel?

De ziel van de Zuidas?

Ja.

Dat zijn wij allemaal bij elkaar! Dat zijn de gebouwen, bewoners, passanten. Wij leren van de ziel. De ziel is al iets. [De ziel] is al een entiteit.

Die ziel heeft vaak een bestemming. Dus die is ergens naar op weg. Waar is de ziel van de Zuidas naar op weg?

De ziel van de Zuidas is helemaal nergens op weg! It’s here to stay! De ziel maakt met de rest van Amsterdam contact [en] verbinding. Dus uiteindelijk wordt het één grote ziel. Dus de ziel van Amsterdam!

En heeft die nog iets te leren?

Tuurlijk!

Wat heeft die te leren?

Zoiezo dat we naar elkaar luisteren. En dat we daar ook wat mee gaan doen. Want uiteindelijk zijn het de mensen die het moeten gaan doen en die het moeten gaan maken! Dus wat ik wil zeggen is “met naar elkaar luisteren” is dat we met z’n allen proberen een project tot stand te brengen. En dat klinkt misschien een beetje wollig. Maar bijvoorbeeld dat Zuidasdok; dat gaat heel veel overlast bezorgen. Maarja, ik denk [dat] als je dat goed communiceert, dan hebben mensen daar veel meer begrip voor.

En hoe kunnen we meer naar die ziel van de Zuidas luisteren?

Misschien dat je plekken moet creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten? En dan op die manier gedachten met elkaar uitwisselen. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn hè! Circl bijvoorbeeld. Er zijn hele sterke VVE’s. Bijvoorbeeld in 900 Mahler. Ook in New Amsterdam. Dat je met bewoners leuke dingen organiseert. Maar dat gebeurt allemaal al. Dat doen we al met z’n allen!

En als we iets hebben begrepen op de Zuidas? Wat is dat dan?

Nou, de infrastructuur vind ik hier fantastisch. En dat is natuurlijk ook in overleg gegaan met allerlei organen. Dus dat hebben we heel goed begrepen!

Dus wat is dan de kracht van de Zuidas?

De enorme flexibiliteit. Dat je snel kunt schakelen. Dus ook de goede contacten [en] goede communicatie tussen de overheid, de gemeente, bewoners.

En als we dan zo het gesprek samenvatten hè, wat kunnen we dan over de ziel van de Zuidas zeggen?

Nou, dat het een mooie ziel is. Het is een plek waarin mensen zich kunnen ontwikkelen. Waarin enorme mooie gebouwen ontstaan. Ja.

Wat ik interessant vind aan wat je zegt is dat “Misschien heeft de ziel wel niks te leren maar hebben wij iets van de ziel van de Zuidas te leren!”

Ja!

Dus daar dank ik je voor.

Jij ook bedankt!

En je hebt al iemand bedacht aan wie je het kaartje wil doorgeven geloof ik?

Ja. Ik wil heel graag Olivier Otten, directeur van Hello Zuidas, een prachtig blad, uitnodigen. Het bestaat al sinds 2012 met een oplage van 20 tot 30,000 stuks. Dus dat wordt echt over de hele Zuidas verspreid. En Olivier is iemand die zich heel erg hard voor onze Zuidas. Het is ook een heel bescheiden man dus die zal zichzelf nooit uitnodigen. Dus vandaar dat ik hem het stokje wil doorgeven.

Leuk! Ik kijk ernaar uit!

Bedankt.

WIL JE MEEDOEN?

Ben je uitgenodigd? Heb je interesse om te sponsoren? Bekijk en download onder meer informatie.

MEER WETEN?

E-mail me op oscar@westravanholthe.com of bel en/of whatsapp me direct op +31 (0) 616261381.

One thought on “Ruth Jansen op zoek naar de ziel van de Zuidas

Comments are closed.