Merijn van den Bergh op zoek naar de ziel van de Zuidas

Oscar is met Merijn van den Bergh op zoek naar de ziel van de Zuidas.

Een systemisch onderzoek naar de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft.

Dit interview rustig lezen?

De Zuidas. Berucht en beroemd. Maar waarom eigenlijk? Wat gaat er achter dit on-Nederlandse stukje Amsterdam schuil?

Ik ben Oscar. Systemisch coach. Als systemisch coach kijk ik naar het sociale DNA van een organisatie – of in dit geval van een werkgebied– de Zuidas. Welk relationeel weefsel is gezond? En waar storten mensen in? Waar loopt de informele werkcultuur spaak met de formele? En waar gaat de menselijke maat verloren in het behalen van het bedrijfsbelang? 

In dit systemisch onderzoeksproject ben ik op zoek naar de Ziel van de Zuidas. In een estafette nodig ik mensen op persoonlijke titel uit voor een kort gesprek over de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft. 

In deze aflevering verwelkom ik Merijn van den Bergh in mijn huiselijke coachkamer op de Zuidas.

Merijn, welkom!

Ja, leuk dat ik er ben.

Ja! Wat is jouw relatie met de Zuidas?

Ik werk op de Zuidas.

En hoe vaak ben je hier?

Ja, vier/vijf keer per week.

Kom je met de auto, met de fiets, met het openbaar vervoer?

Met de auto. Elektrische auto, dat wel.

Oja, heel goed! En als je dan zo ‘t terrein oprijdt, je hier naartoe komt, welk gevoel krijg je dan bij de Zuidas?

Niets anders dan dat ik ergens anders naartoe zou rijden. Maar de eerste keer dat ik hier naartoe kwam was wel echt overweldigend omdat het echt wel een bijzonder gebied is. Met hoge gebouwen. Marmer. Heel veel dure auto’s die je ziet rijden. Mensen die allemaal haast hebben. Dat heb ik nu minder. Nu ga ik naar een plek toe waar ik het heel erg naar mijn zin heb. En waar ik mijn ei goed kwijt kan. Dus voor mij geeft het nu wel een warm(te) gevoel.

Okay. En zo’n omgeving kan je ook vaak karakteriseren. Wat zijn nou typische kernwoorden voor de Zuidas?

We hebben het wel eens de apenrots genoemd hè. Maar ik vind dat nu niet. Gewoon een gebied waar je heel veel mogelijkheden hebt. Waar heel veel invloed is. En waar we de toekomst kunnen maken. We kunnen er goede kanten ermee opgaan. We kunnen er ook minder goede kanten mee opgaan. Een heel verantwoordelijk gebied.

Zijn er nog andere woorden waarvan je zegt “nou die karakteriseren het voor mij”?

Nouja, het is een gebied in ontwikkeling. Ik ben hier 10 jaar geleden terechtgekomen. Toen was het echt een zakelijke omgeving. En er komen steeds meer woningen bij. Het wordt steeds internationaler. Ik merk dat er heel veel expats komen. Heel veel toeristen komen er tegenwoordig door alle hotels. En er komen nog een paar duizend woningen bij. Dus ‘t wordt een stad op zich. Er komen bijna 20.000 mensen hier te wonen. Ja, het is een dorp of een stad in wording. En dat zie je. Dat ervaar je. Die spanningen komen er ook. Van het zakelijke naar het wat meer “Wat is een woongebied dan?” Er staat nog geen wipkip hier op straat. Terwijl er wel best wel wat kinderen wonen. Dus het is vooral een heel cosmetisch gebied, vind ik dan op dit moment.

En als je dan de mens hier op de Zuidas zou omschrijven? Heb jij een poppetje uitgezocht?

Ik heb een jeugdig iemand. Een kind om maar zo te zeggen. Wat ik juist niet zie. Ik zie hier mensen heel erg met carrières bezig. Met zichzelf bezig zijn. Ik zie dat mensen eigenlijk niet dromen. Wel ambities hebben enzo. Maar dat noem je niet dromen. En wat ik ons heel erg wens is dat mensen iets meer kind weer worden. We hebben een tijdje schommels aan ons pand gehad. Dat moesten we weghalen vanwege allerlei veiligheids-toestanden. Maar dan zie je dat men ook dat kind wordt. Dus niet alleen die kinderen zitten op die schommels. Maar vooral volwassenen. In pakken. Die aan het telefoneren zijn. Foto’s aan het maken zijn. Lol hebben. En ik hoop dat meer die jeugdigheid en hoe de jeugd op dit moment denkt –echt op zoek naar samen problemen aanpakken, bespreekbaar maken, nieuwe stappen zetten– dat we dat meer adopteren. De behoefte is er. Dus dat je vanuit je gevoel en vanuit het idee dat alles kan elke dag hiernaartoe gaat. Want als we dat hebben, dan gaan we echt de dromen realiseren. Dan gaan we écht met elkaar kijken waar we naartoe gaan.

De ziel is vaak in ons persoonlijk leven een soort bestemming. Dus daar doen een leven lang over om iets te leren. Welke kwaliteit van leven zie jij dat hier over het hoofd wordt gezien op de Zuidas?

Ik denk vooral het gevoel dat je samen dingen moet ondernemen om verder te komen. Ik denk dat er heel veel dingen gerealiseerd worden hier op de Zuidas, er heel veel processen beïnvloed worden. Of het nou politiek is of keuzes die gemaakt worden: investeringen in de wereld. En dit is een gebied dat vooral heel erg gebruikt wordt. Je komt hiernaartoe om iets voor elkaar te krijgen of voor jezelf of voor het bedrijf waar je voor werkt. En waar het de ziel van de Zuidas raakt is denk ik als je dat soort krachten gaat combineren. Dan ga je écht impact hebben. Voor mijn gevoel is dat de ziel die we aan het ontdekken zijn. Dus van dat individualistische –wat het echt wel was, vond ik– naar meer het “samen doen”. En daar heb je een aantal mensen voor die zich daar hard voor maken. Maar dat gevoel moet steeds groter worden. Het is fijn om iets goeds te doen. Dat weet iedereen als je het erover hebt met alle volwassenen. De jeugd, die dóet dat al. Die willen impact maken. Die willen niet alleen maar geld verdienen. Maar die willen óók nog “goed doen”. Dat je eigenlijk elke dag meeneemt dat wat je doet goed is voor milieu, maar ook goed voor de mens. En als je dat meeneemt, dan vind ik dat een mooie ziel van de Zuidas. En dat is heel ongeloofwaardig nog voor de buitenwereld. Maar ik denk als we dat gewoon laten zien, in plaats van erover te lullen, maar gewoon het doen, ja dan komt die ziel vanzelf wel.

Soms weten we ook al heel veel over het pad, zeg maar, dat we hebben te bewandelen. Dus ook hier op de Zuidas hebben we ook al dingen wél begrepen. Wat hebben we hier nou écht begrepen? Wat snappen mensen hier goed?

De Zuidas is echt wel een magneet. Dus bedrijven, hoofdkantoren en internationaal, zeg maar, trekt ook hiernaartoe. Dus blijkbaar voelen we met z’n allen dat dat samenzijn belangrijk is. Dus dat zien we al in [het] fysiek[e]. Dat al die kantoren op die vierkante kilometer postzegel staan. En de volgende stap is dat we het ook echt daadwerkelijk laten zien. Dus het samen optrekken in bepaalde zaken, dan heb je veel meer invloed. Dat zie je ook met Hello Zuidas of met de Taskforce Bereikbaarheid. Dat zijn allemaal bedrijven, allemaal instanties die elkaar opzoeken om met elkaar een duidelijk statement te maken of richting te kiezen.

En als we dan zo het gesprek samenvatten over de ziel van de Zuidas. Wat kunnen we dan daarover zeggen?

Dat het een gebied is met potentie. [hahaha] Dat het gewoon nog steeds een apart gebied is natuurlijk. Als je ‘t vergelijkt met de rest van Amsterdam is dit wel echt een ander Amsterdam. Maar het is ook nog een heel puur en een heel maagdelijk gebied. Er is ook nog niet zo heel veel sh*t –los ff van wat in de kantoren misschien wel eens gebeurt– maar laten we daar ook heel zuinig op zijn. En laten we zorgen dat dat kind, zeg maar, tot volwassenheid komt op een hele mooie manier.

Wat is er dan anders aan dit deel van Amsterdam dan andere delen van Amsterdam?

Nou, ik denk dat hier nog geen patronen zijn. Dus je hoeft niet heel veel te veranderen om de goede kant op te lopen. En ik denk ook niet dat het een afspiegeling is van Amsterdam. Als je kijkt naar diversiteit en inclusiviteit. Ik denk dat we daar nog wel echt een grote stap moeten maken. Om ook meer begrepen te worden is dat denk ik noodzakelijk. En niet als checklist van “okay, vinkje, we hebben dat ook bereikt” maar dat dat écht doorleefd wordt. En dat het dus belangrijk is om allerlei invloeden vanuit de metropool Amsterdam, dat je die moet toelaten. En dat je die eigenlijk moet omarmen om verder te komen.

En wat betekent dat dan, [dat] “doorleven”?

Kijk, we zijn nog een blanco ziel. Het is nog een heel jong gebied. Ik denk dat dat een heel volwassen beweging op gang kan zetten om naar een heel mooie ziel toe te groeien. Een ziel die luistert naar de omgeving, naar mensen. De juiste keuzes maakt. En leert van z’n fouten. En dat dan gebruikt om weer verder door te groeien.

Nou, leuk, ik ben benieuwd hoe zich dat verder gaat ontwikkelen.

Ik ook!

Ik heb nog één vraag – of jij iemand in gedachte hebt aan wie jij het stokje wil doorgeven?

Jazeker! Ik had het al over hè. Verbinding is belangrijk. Ik ga haar er even bij pakken. Ik zou graag het stokje door willen geven aan Ruth Jansen. Ruth is “MRS Zuidas”. Die titel verdient ze ook oprecht. Iemand die hart heeft voor de bewoners hier. Zich confirmeert met de bedrijven die hier werken. Altijd op zoek is naar uitdagingen. En mooie activiteiten [ontplooit]. Eenzame ouderen geeft zij aandacht. Maar ook met kunst. Eigenlijk is ze overal wel. En ik denk dat het heel mooi is om haar te vragen naar de ziel van de Zuidas.

Ik ben benieuwd!

Ja, ik ook! [HAHAHA]

Bedankt!

Graag gedaan!

WIL JE MEEDOEN?

Ben je uitgenodigd? Heb je interesse om te sponsoren? Bekijk en download onder meer informatie.

MEER WETEN?

E-mail me op oscar@westravanholthe.com of bel en/of whatsapp me direct op +31 (0) 616261381.

One thought on “Merijn van den Bergh op zoek naar de ziel van de Zuidas

Comments are closed.