Maryse Hazelzet op zoek naar de ziel van de Zuidas

Oscar is met Maryse Hazelzet op zoek naar de ziel van de Zuidas.

Een systemisch onderzoek naar de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft.

Dit interview rustig lezen?

De Zuidas. Berucht en beroemd. Maar waarom eigenlijk? Wat gaat er achter dit on-Nederlandse stukje Amsterdam schuil?

Ik ben Oscar. Systemisch coach. Als systemisch coach kijk ik naar het sociale DNA van een organisatie – of in dit geval van een werkgebied– de Zuidas. Welk relationeel weefsel is gezond? En waar storten mensen in? Waar loopt de informele werkcultuur spaak met de formele? En waar gaat de menselijke maat verloren in het behalen van het bedrijfsbelang? 

In dit systemisch onderzoeksproject ben ik op zoek naar de Ziel van de Zuidas. In een estafette nodig ik mensen op persoonlijke titel uit voor een kort gesprek over de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft. 

In deze aflevering verwelkom ik Maryse Hazelzet in mijn huiselijke coachkamer op de Zuidas.

Maryse, welkom!

Dankjewel.

Leuk dat je er bent!

Ja.

Vertel even voor de kijkers, wat is jouw relatie met de Zuidas? Ben je hier vaak?

Ehh, bijna elke dag. Al ben ik ook veel in Den Haag. Ik reis dus ook veel van de Zuidas naar den Haag. Maar ik ben er eigenlijk wel elke dag.

En als je dan hier bent of hier naartoe komt, welk gevoel gaat er door je heen?

Ik had om te beginnen nooít gedacht dat ik op de Zuidas zou werken. Dat staat best wel ver van mij vandaan.

Want?

Ik had daar wel een vooroordeel over. Wat het vooroordeel dan was? Ja, ik denk wel: macht, snelheid, weinig diversiteit. Nou, sommige dingen qua diversiteit zijn denk ik wel waar! En ik ben bezig met duurzaamheid en ik had die twee ook niet één, twee, drie bij elkaar gebracht. En nu, als ik dus elke dag hier op de Zuidas aankom met de metro, de Noord-Zuidlijn, waar ik heel blij mee ben. Ik ervaar wel een soort energie hier!

Voel je dat ergens in je lijf?

Ik denk hier. Hoe je zo gaat lopen. Je wordt er wel een soort van daadkrachtiger van. En zo vind ik hoe iedereen hier wel rondloopt. Iedereen is hier wel met een missie.

Een gebouw of een gebied heeft ook vaak een bepaalde energie. Hoe zou jij de Zuidas karakteriseren in een aantal kernwoorden?

Vierkant. Statisch. Overweldigend of machtig. Groot. Uniform. Dat had ik van tevoren eigenlijk niet zo gedacht. Die gebouwen doen ook wat met die macht en die snelheid. Ja, alsof je alles aankan! Het geeft een heel groots gevoel.

En als we dan de mens hier op de Zuidas zouden omschrijven. De typische Zuidasser. Die bestaat misschien helemaal niet, maar laten we dat eens voor de oefening doen. Hoe zou jij die omschrijven? En heb jij een poppetje uitgezocht?

Deze heb ik uitgezocht! Er zitten er meerdere van in de doos. Dat is ook de reden dat ik hem heb gekozen. Ik zat te twijfelen tussen een ridder en deze. En ik ben tóch hiervoor gegaan. Want ik vind iedereen er wel heel erg hetzelfde uitzien.

En wat kenmerkt ‘m?

Een beetje saaiheid. Niet uitgesproken van wie de persoon is. Maar dat komt ook omdat iedereen er hetzelfde uitziet hier!

Hoe zien we er allemaal uit dan?

Over het algemeen denk ik dat iedereen gewoon in pak loopt of vrouwen op hoge hakken, in rokjes. Veel te donkere kleding ook! Als je een beetje zo door je oogharen heenkijkt, denk ik wel dat iedereen er wel een beetje hetzelfde uitziet hier!

Als we in ons persoonlijk leven kijken, dan heeft de ziel vaak wat te leren. En daar doet het soms een leven lang over. Als we kijken naar de ziel van de Zuidas, dan zou je kunnen zeggen dat die in ons allemaal zit. Wat heeft die te leren? Welke kwaliteit van leven denk jij dat hier over het hoofd wordt gezien?

De keerzijde van te gauw heel gehaast, met energie, is dat er weinig rust en bezinning hier is. Dat we veel meer af en toe even in en uit mogen ademen en mogen bedenken waar we heengaan. Dat mensen ook vanuit hun eigen authenticiteit misschien gaan handelen. In plaats van wat van hun wordt verwacht! Meer kleur bekennen. En dat je bewust met duurzaamheid, met het mileu en met de mensen beslissingen neemt. Ik denk dat er al heel veel wordt geleerd dat er steeds meer groen (letterlijk, denk ik ook, op de Zuidas, grappig genoeg) en ook in de bedrijven zelf naar voren komt. Ik koppel dat eigenlijk aan elkaar. Dus ik denk: op het moment dat je zelf ook meer in rust bent en bewust daardoor van je omgeving bent, je ook meer handelt met inachtneming van de omgeving, met mensen en milieu.

Welke kentering zie jij in dat bewustzijn?

Nou, dat bedrijven echt zelf actie aan het ondernemen zijn om een verschil te maken in de wereld. In plaats van dat meer aan de overheid, aan publieke instellingen, over te laten.

En wat kunnen mensen hier goed?

Resultaten bereiken. Dingen neerzetten. Ik vind dat mensen hier ook heel efficiënt werken. Doelgericht. Veel daardoor bereiken. Mensen bij elkaar kunnen brengen en daardoor het verschil maken.

En als we het gesprek zo samenvatten: Wat kunnen we dan over de ziel van de Zuidas zeggen?

Dat het een mooie, doelgerichte ziel is. Waar veel bereikt kan worden. Met een beetje meer rust misschien nog wel meer! En dat die ziel zich dus ook veel meer is gaan richten op duurzaamheid en alles wat eromheen hoort.

Dankjewel voor je openheid. High five!

Hahaha

WIL JE MEEDOEN?

Ben je uitgenodigd? Heb je interesse om te sponsoren? Bekijk en download onder meer informatie.

MEER WETEN?

E-mail me op oscar@westravanholthe.com of bel en/of whatsapp me direct op +31 (0) 616261381.

One thought on “Maryse Hazelzet op zoek naar de ziel van de Zuidas

Comments are closed.