Els Molenaar op zoek naar de ziel van de Zuidas

Oscar is met Els Molenaar op zoek naar de ziel van de Zuidas.

Een systemisch onderzoek naar de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft.

Dit interview rustig lezen?

De Zuidas. Berucht en beroemd. Maar waarom eigenlijk? Wat gaat er achter dit on-Nederlandse stukje Amsterdam schuil?

Ik ben Oscar. Systemisch coach. Als systemisch coach kijk ik naar het sociale DNA van een organisatie – of in dit geval van een werkgebied– de Zuidas. Welk relationeel weefsel is gezond? En waar storten mensen in? Waar loopt de informele werkcultuur spaak met de formele? En waar gaat de menselijke maat verloren in het behalen van het bedrijfsbelang? 

In dit systemisch onderzoeksproject ben ik op zoek naar de Ziel van de Zuidas. In een estafette nodig ik mensen op persoonlijke titel uit voor een kort gesprek over de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft. 

In deze aflevering verwelkom ik Els Molenaar in mijn huiselijke coachkamer op de Zuidas.

Fijn dat je er bent.

Leuk!

Els, wat heb jij nou met de Zuidas? Kom je hier vaak? Ben je hier veel?

Ja, ik kom hier niet heel vaak. Maar ik denk zo’n keer of acht tot tien per jaar. Soms rijd ik natuurlijk ook over de ring langs. Maar voornamelijk voor werk. Dus bij opdrachtgevers en de verschillende partijen die hier zitten. Een enkele keer om met iemand te lunchen. Dat is het.

Het is goed lunchen hier.

Het is goed lunchen. Zeker!

Hey en als je dan zo langsrijdt of hier komt, wat is dan dat gevoel dat er door je heengaat? Wat gebeurt er dan met jou? Heb je daar een idee van?

Ehm.. nou.. een een paar dingen. Ik ben onder de indruk. Het is echt imponerend. Ik voel me er niet thuis. Ik heb het gevoel dat ik hier niet echt hoor danwel ook niet echt welkom ben. Maar omdat ik vind dat ik hier soms moet zijn, doe ik hier mijn ding en ga ik altijd zo snel mogelijk weer weg. Ja ja ja.

En als je dan de ziel van de Zuidas ..daar gaat het ook over… dan heeft de ziel altijd te maken met een –als we in ons eigen persoonlijk leven kijken– dan heeft dat een soort bestemming. En als je dan kijkt naar de ziel van de Zuidas , dan zit dat eigenlijk een beetje in ons allemaal. En dan kom je ook dingen tegen die je hebt te leren eigenlijk in het leven en die soms heel lang duren voordat dat valt – het kwartje. Wat denk jij dat wij hierin op de Zuidas nog hebben te leren? Wat leven wij hier niet wat eigenlijk het leven wel is?

Wat hier wél leeft is het leven van succes en status. En ik denk dat uiteindelijk iedereen weet dat dat een déél van de wereld is. En ik zou het mooi vinden als die andere kant ook iets meer ruimte –letterlijk en figuurlijk– hier krijgt.

En welke.. …en wat is die andere kant?

Die andere kant is meer de relativering, het weten dat succes niet alles is, bepaalde zorgzaamheid voor elkaar in plaats van strijd met elkaar. Dus dat is eh, dat is voor mij die andere kant.

En als je de Zuidas zou karakteriseren, wat zijn dan die kernwoorden ofzo, die je zou zeggen, dát karakteriseert de Zuidas?

Voor mij is dat strijd..Ja. Ehm… een bepaalde kilheid. Maar ook een soort van enorme dynamiek om dingen te bereiken. Om het hoogste te bereiken. Om goede dingen te doen voor je klanten of voor je baas misschien –maakt op zich niet uit– maar echt prestaties te leveren. Dus het heeft ook wel iets met topsport te maken. Een beetje dat gevoel. Ja.

Hoe zou je de mensen omschrijven die hier leeft? Die hier woont? Ik heb jou gevraagd om even een poppetje alvast uit te zoeken. Misschien kan je hem laten zien. Dan ehm.. Ja , dat is deze. Ja. Precies. De typische Zuidasser.

De typische Zuidasser. Ik zie het wel als strijders. Vandaar dat ik ook een ridderpoppetje heb gepakt. Ik heb het wel een vrouwelijk poppetje gemaakt. Omdat ik ook wel vind dat ehm –misschien nog wel meer dan de mannen– de vrouwen hier het verschil zouden kunnen maken. Om die brug te slaan naar iets meer die zorgzame kant. En dat klinkt misschien heel erg open deur. Maar toch denk ik dat vrouwen daar over het algemeen wat meer gevoel voor hebben of talent voor hebben. Ik heb het een beetje over de Zuidas als hard en strijd. En dat soort dingen. Maar die andere kant zit er natuurlijk wel. En die mag gewoon wat meer zichtbaar worden wat mij betreft. Dus dat symboliseert voor mij dit poppetje.

En als we dan hè…dan samenvatten, wat dan zeg maar, wat dan eigenlijk de beweging is die hier te maken is, is dat dan dat zorgzame leven? Of wat zit daar? Hoe zit dat?

Ja. Nou ja. Ik denk dat daar wel de kern zit voor mij. Dat het iets zachter mag. Iets warmer. Iets hartelijker. Iets opener. Iets inclusiever misschien wel vooral.

Wat ik fijn vind is de openheid die je hebt. Ja. En de eerlijkheid daarin. Ja. Dus dank je wel daarvoor. Ja. En ik wil je nog iets vragen.

Ja?

Of jij een kaartje wil sturen naar iemand anders die hier of in de buurt werkt of woont of hier [met de Zuidas] ervaring mee heeft. We doen een soort estafette.

Ja, is goed. Eveline Stam ga ik vragen. Ze is verhuisd maar ze heeft hier jaren  gewerkt en heeft daar zeker, nou denk ik althans, dat ze daar wel haar verhaal over wil doen.

Leuk. Ja. Een ex-Zuidasser dus.

Een ex-Zuidasser ja haha.

Nou, ik kijk ernaar uit!

High five!

WIL JE MEEDOEN?

Ben je uitgenodigd? Heb je interesse om te sponsoren? Bekijk en download onder meer informatie.

MEER WETEN?

E-mail me op oscar@westravanholthe.com of bel en/of whatsapp me direct op +31 (0) 616261381.

One thought on “Els Molenaar op zoek naar de ziel van de Zuidas

Comments are closed.