Calvin Choi op zoek naar de ziel van de Zuidas

Oscar is met Calvin Choi op zoek naar de ziel van de Zuidas.

Een systemisch onderzoek naar de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft.

Dit interview rustig lezen?

De Zuidas. Berucht en beroemd. Maar waarom eigenlijk? Wat gaat er achter dit on-Nederlandse stukje Amsterdam schuil?

Ik ben Oscar. Systemisch coach. Als systemisch coach kijk ik naar het sociale DNA van een organisatie – of in dit geval van een werkgebied– de Zuidas. Welk relationeel weefsel is gezond? En waar storten mensen in? Waar loopt de informele werkcultuur spaak met de formele? En waar gaat de menselijke maat verloren in het behalen van het bedrijfsbelang? 

In dit systemisch onderzoeksproject ben ik op zoek naar de Ziel van de Zuidas. In een estafette nodig ik mensen op persoonlijke titel uit voor een kort gesprek over de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft. 

In deze aflevering verwelkom ik Calvin Choi in mijn huiselijke coachkamer op de Zuidas.

Calvin! Welkom! Leuk dat je er bent!

Zeker!

Wat is jouw relatie met de Zuidas?

Ik ben hier bijna drie jaar geleden gestart met een eigen onderneming, Market 33. Heel toevallig hier aan de overkant. Wij zijn een foodhal met tien verschillende foodstands en drie barren. En wij richten ons uiteraard op de mensen die hier in de Zuidas werken en wonen en doorheen komen.

Ben je hier elke dag? Ja, zo goed als!

We zijn, net als de meeste ondernemingen hier van maandag tot en met vrijdag geopend.

Hoe kom je hier? Met de auto? Met de fiets?

Meestal met de auto. Af en toe op de fiets. En heel af en toe met het openbaar vervoer.

En als je dan zo hier aankomt, wat gaat er dan door je heen? Welk gevoel krijg je bij de Zuidas?

Ik word er heel blij van! Ik vind het een fantastische omgeving! Met name natuurlijk omdat mijn bedrijf er staat.

En een gebouw of een omgeving heeft ook een bepaalde energie. Hoe zou jij in een paar kernwoorden de Zuidas karakteriseren?

Het eerste aanzicht is natuurlijk vaak wel een beetje klinisch. Als in heel strak. Grote, strakke gebouwen. Al is dat de laatste paar jaren wel veranderd met met name de woningen die er zijn gebouwd. Het wordt allemaal iets zachter, iets comfortabeler. Daarnaast: druk, haast. Wat ik zie is dat mensen letterlijk heen en weer rennen om zo snel mogelijk naar huis te gaan. En hier weg te komen. Elkaar alleen maar eigenlijk “niet zien en voorbij te lopen”. Terwijl er zoveel leuke, interessante mensen rondlopen en zaken zijn waar je naartoe kan, die net zo interessant en van toegevoegde waarde kunnen zijn van je ziel en je leven als anywhere else. En ik merk persoonlijk ook wel: ambitie. De oneindigheid aan mogelijkheden die ik hier voel.

En waar voel je dat in je lijf?

Overal! Omdat ik weet, voel, dat hier heel veel gebeurt. En heel veel mensen aan heel veel verschillende dingen hard aan het werk zijn. Vaak met hele ambitieuze bedoelingen. Dus ik zie heel veel mogelijkheden!

En als je dan de mens op de Zuidas zou omschrijven? Heb jij een poppetje uitgezocht?

Ik heb verschillende poppetjes uitgezocht! Omdat ik eigenlijk heel erg van mening ben dat er een hoop variëteit rondloopt. En dat varieert van de jongere persoon: studenten, die hier veel rondlopen. We hebben uiteraard de mensen in een uniform. De professionals die hier bij de vele bedrijven werken. En dat zijn natuurlijk mannen én vrouwen. Daarnaast letterlijk mensen die hier aan het werk zijn. De mensen die met name de Zuidasdok aan het ontwikkelen zijn. Dus die letterlijk op de grond heel druk bezig zijn. En daarnaast ook een stukje mensen zoals ik, de ondernemers die hier ook rondlopen en proberen hun ding te doen.

En de ziel van de Zuidas, je zou kunnen zeggen dat die in ons allemaal zit. Dat we allemaal toegang hebben tot die ziel. Als je kijkt naar de ziel in ons persoonlijk leven, dan hebben we vaak iets te leren. Daar doen we soms wel een leven lang over. Wat denk jij dat wij hier op de Zuidas nog hebben te leren?

Het grootste deel van de mensen die hier rondlopen en de gebouwen die hier staan zijn zakelijk, strak en haast. Wat er nog mist is toch iets meer warmte. Iets meer gevoel voor elkaar. Zodat je elkaar wat beter leert kennen! Dat is er al hoor! Maar dat moet naar mijn mening nog wel een stukje groeien.

En hoe kan dat nog meer groeien dan?

Door vaker bij elkaar te komen. Een hoop horecazaken zijn daar een goed platform voor. Daar kunnen mensen letterlijk en figuurlijk samenkomen. En dat je ervoor moet zorgen dat je open blijft staan voor mensen en dingen in de buurt. Dat je je niet helemaal afsluit, wat vaak gebeurt. Mensen sluiten zich letterlijk op in hun kamertjes om keihard te werken en daar niet heel erg gelukkig van te worden. Terwijl ik denk dat je ook wel succesvol kan zijn én gelukkig tegelijkertijd.

En als we dan kijken naar de Zuidas, welke kwaliteit van leven wordt hier wél al begrepen? Wat snappen we hier?

The sky is the limit. Ambitie. Dat eigenlijk alles mogelijk is.

Alles mogelijk? Kan je daar nog iets over zeggen?

Dat kan op zakelijk vlak zijn, maar ook op persoonlijk vlak. Als je kijkt naar de ondernemers hier. Sommigen halen het en sommigen halen het niet. Maar je hebt hier wel de mogelijkheid. En hetzelfde geldt voor een carrière binnen een bedrijf. Wellicht ook voor een nieuw leven als je als expat hiernaartoe komt. En hier in de buurt komt wonen. Dat het allemaal een startplek kan zijn voor iets nieuws en iets moois.

En wat merk je dat het verschil is tussen de mensen die het níet halen en de mensen die het wél halen? Wat bepaalt dat verschil?

Ja. Het is niet één ding wat het verschil bepaalt. Uiteindelijk zijn belangrijke aspecten doorzettingsvermogen, een plan hebben en logisch kunnen nadenken. En uiteindelijk speelt een stukje geluk ook een rol.

En denk je dat we dat hier afdwingen? Of hoe werkt dat?

Ik ben in elk geval omringd door mensen die heel graag willen. Dus het geeft je druk.

Druk?

Voor mij in de goede zin van het woord. Dat je mensen om je heen ziet groeien of falen. En dat je daar dan jezelf aan kan optrekken of verbeteren.

En als we dan zo het gesprek samenvatten, wat kunnen we dan over de ziel van de Zuidas zeggen?

Ik vind de Zuidas een fantastische omgeving waar je heel veel kan leren. Die heel veel potentie heeft. Waar je gewoon eigenlijk kan bereiken wat je wil, zolang je dichtbij jezelf blijft en de goede dingen uit deze omgeving pakt.

En nog één vraag. Heb jij een idee aan wie je ‘t stokje wil overgeven?

Ja! Ik zou graag het stokje willen overgeven aan Emile Govaerts, leasingmanager van het WTC.

Dankjewel Calvin!

Dankjewel Oscar!

WIL JE MEEDOEN?

Ben je uitgenodigd? Heb je interesse om te sponsoren? Bekijk en download onder meer informatie.

MEER WETEN?

E-mail me op oscar@westravanholthe.com of bel en/of whatsapp me direct op +31 (0) 616261381.

One thought on “Calvin Choi op zoek naar de ziel van de Zuidas

Comments are closed.