REFERENTIES over mijn werk

Spreekt iets je aan? Dan weet je dat je bij mij aan het goede adres bent. Twijfels? Bel mij dan even op 0616261381. Mail je vraag ook gerust naar oscar@westravanholthe.com. Tot snel?

Oscar Westra van Holthe Blockbusters systemic modeling consultancy family and organizational constellations

BOEK EEN KENNISMAKING »

Loading...

klap in

ERVAAR mij als jouw coach

Ga je mee? Samen ontdekken we wat er voor jou écht toe doet. Thuis en op je werk.

Een opstelling vraagt om een stellingname. In de spiegel, met play-mobil poppetjes, kwam voor mij alles bij elkaar. Met een ontwapenende, gelijkwaardige houding ontdekten we samen iets dat ik wel al wist maar nog niet in beweging had omgezet. Dat op die manier doen is een andere bevestiging dan iemand die je vertelt dat "je iets moet doen", iets dat je allang zelf weet. Voor mij opende er zich een veld van creatieve destructie, één waarin een nieuwe werkelijkheid zich ook echt kón ontvouwen.

Peter Creemers, innovatiestrateeg o.a. bij Achmea en P2

Oscar is goed in staat je door coaching te stimuleren om op een creatieve manier naar jouw vraagstuk te kijken. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, weet hij snel tot de kern te komen en het thema te bepalen. Je voelt je al snel vertrouwd bij Oscar en dat zorgt ervoor dat je je vrij voelt om te reflecteren op jezelf en ideeën te genereren. Vervolgens structureert hij deze output en zo helpt hij je ook te focussen.

Josephine (naam op verzoek gefingeerd), hoofd veranderingscommunicatie internationaal familiebedrijf

Oscar combineert zijn speels enthousiasme met rust en openheid. Zo creëert hij een sfeer die uitnodigt tot kritisch zelfonderzoek. Oscar heeft mij geholpen om avontuurlijke wegen in mijn loopbaan en werkleven te gaan bewandelen.

Igor Bogaert, coördinator logistiek Brocacef en operazanger

De avond na mijn sessie met Oscar heb ik –sinds lange tijd– weer een keer goed geslapen. Ik was diep onder de indruk het grotere perspectief in één oogopslag te zien en hoe patronen, thema's en dynamieken door de generaties heen doorgegeven worden, dus ook door mij als moeder. Oscar's vragen hielpen mij om verrassende verbindingen met het hier en nu te leggen.

Sandra Meijers, studiekeuzecoach, job- en lifecoach

Oscar heeft mij op hele persoonlijke, rustige en open wijze bepaalde aspecten uit mijn verleden, die nog veel impact hadden op mijn dagelijkse bezigheden en gevoel, meer laten loslaten. Na de sessie voelde ik mij deels herboren! Een opstelling was voor mij een nieuwe ervaring, en daarmee in het begin nog wat onwennig, maar Oscar stelt je direct op je gemak. Ik raad graag iedereen aan hetzelfde te ervaren als ik!

Stefanie Wolff, founder Young Digital Leaders en growth marketeer

Waar ik in eerste instantie geneigd ben om in machteloosheid weg te zakken, zet de trigger-sessie van Oscar je terug in je kracht door het kijken naar oplossingen. Het geeft je tools om het stuur weer vast te pakken. Wat heb ik nodig? Hoe kan ik dat organiseren voor mezelf? Bij wie moet ik zijn voor mijn emotionele steun? De sessie maakte het voor mij duidelijk dat ik er veel beter voorstond dan ik dacht. Mijn perspectief begint echt langzaamaan te veranderen. Die afstand en rust doet mijzelf en mijn kinderen goed.

Jenny (naam op verzoek gefingeerd), moeder in vechtscheiding met haar man

In mijn sessie met Oscar heb ik voor het eerst hardop uitgesproken hoe ’t was om een chemokuur te hebben gehad. En dat ik mij sindsdien letterlijk "zwak, ziek en misselijk" heb gevoeld. Waar ik daarvoor altijd op wilskracht doorging en deed alsof “alles okay” ging, heb ik voor mezelf voor ’t eerst toegegeven dat dat misschien wel helemaal niet zo is. Sinds ik dat ben gaan uitspreken is er echt wat veranderd, thuis (en op mijn werk toendertijd). Waar ik de schuld altijd in eerste instantie bij de ander legde (en daarin anderen zocht die zich ook in mijn aanklachten konden vinden), heb ik besloten dat ik dat niet meer laat gebeuren. Die met-de-vinger-wijzen-rol van mij is altijd heel groot geweest. Nu trek ik echter eerder aan de bel en kaart ik dingen veel eerder aan. In plaats van in de weerstand te zitten weet ik nu hoe ik naar mezelf kan kijken. Door de samenvattingkjes van Oscar tussendoor, kreeg ik een beeld van de rode lijn. Het proces was veel en intensief, wel met als resultaat dat ik mij bewuster ben ben van hoe de losse eindjes bij elkaar passen. Oscar’s terugspiegelen van “Dit en dit hoor ik terug-komen, klopt dat?” maakte dat ik mij gezien voelde. Ik heb nu trouwens ook vrede met dat ik (tijdelijk) in de WW zit. Ik mag nu echt even bijkomen, ook van mezelf. Dat stuk van achterstallige zelfzorg zie ik nu onder ogen. Het heeft er zelfs toe geleid dat ik zowaar een bezielingsretraîte ben gaan doen. Ik weet eindelijk weer wat levensgeluk betekent.

Josje (naam op verzoek gefingeerd), behandeld kankerpatiënt, met waardigheid (tijdelijk) in de WW

Onrust begint bij mij altijd met een kluwen gedachten. Het zijn er dan zoveel dat ik er geen orde meer in kan scheppen. Het wordt daarmee snel zwaar voor mij om te blijven functioneren. Met een tafel-opstelling viel alles op z’n plek. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat de rol van het management kleiner is dan ik vermoedde. Hun (negatieve) invloed op mij verdween letterlijk steeds meer op de achtergrond. Dat geeft lucht, rust en zelfvertrouwen! Door mijn werksituatie van een afstand te hebben bekeken, focus ik nu meer op de mensen waarmee ik wél een gesprek kan voeren. Ook ben ik nu minder snel emotioneel omdat ik dwars door het geschreeuw van het bestuur heenkijk. Ik doorzie zelfs het “zichzelf-graag-horen-praten-van-collega’s"! Ik kwam er ook achter dat alles veel minder erg is dan dat ik me soms laat aanpraten. De soep –hoe heet deze ook door mijn collega's wordt opgediend– wordt nu minder heet gegeten door mij. Oscar stelde mij voortdurend op mijn gemak. Af en toe zaten we zelfs om de situatie te giebelen! Dat maakt het informeel. Door de opstelling heb ik tevens geleerd om de aftakkingen van mijn beeld te herkennen. Zo blijf ik makkelijker op mijn hoofdroute.

Emma (naam op verzoek gefingeerd), backoffice/administratie-medewerker bij een literair podium

Het is een vorm van eerlijk zijn waartoe je bij Oscar wordt uitgenodigd. Met respect en met gelijkwaardigheid schakelt hij voortdurend met je mee tussen de momenten van vroeger (waarvanuit je bepaald gedrag hebt gecreëerd) tot ernaar terug te kijken vanuit het hier en nu. Bijzonder was het dat Oscar gevoelens en overtuigingen opstelde. Het hielp me mijn bewijsdrang te accepteren zonder het “normaliserende randje” dat mijn hoofd van de situatie maakt, iets dat eerder een coping style is dan dat het een gezonde strategie is. Ik ben erachter gekomen dat je eigenlijk altijd wel een klein kind met je meedraagt. Het is alsof een “klein persoontje” met zijn of haar eigen wensen en behoeften in je zit. Je te realiseren dat je er niet altijd wat mee hoeft (omdat het van toen was en niet per se op dit moment van mij als volwassene), maar dat je het wel overal naar meeneemt, dat levert congruentie op. Zolang je dat deel maar niet ver-waarloost. In een gesprek met mijn moeder afgelopen week merkte ik weer hoe mijn kleine meisje voor zichzelf wilde opkomen. Zonder de situatie te gaan overanalyseren begreep ik waar het vandaan kwam. Daarmee voorkwam ik mijn conflict met haar over dat het leven over regenbogen en vlinders zou moeten gaan. Dat heb ik nu losgelaten.

Joline (naam op verzoek gefingeerd), young professional in zorg en welzijn ouderen

Binnen de veilige en rustige sfeer die Oscar creëert, heb ik op een totaal andere manier naar mezelf gekeken. Zo heb ik meer duidelijkheid gekregen over mijn please-gedrag en de stress die dat veroorzaakt. Dat pleasen komt bij mij uit onzekerheid. “Doe maar wat andere mensen willen, anders willen ze je niet hebben” houd ik mezelf dan voor. De opstelling gaf stof tot het herzien van “Je bent toch niet leuk genoeg om erbij te horen” of “Zolang ze me maar leuk vinden…”. Nu sta ik sterker in mijn schoenen en maak ik duidelijke keuzes. Zo heeft het mij geholpen een punt te zetten achter mijn relatie. Ook heb ik tegen een paar vrienden mijn grenzen aangegeven terwijl ik me stevig in mezelf voelde. “Als je zo met me omgaat en het niet verandert, dan is het contact klaar.” Ik zet mezelf nu op de eerste plek. Dat geeft rust en ruimte. Het was trouwens even wennen me kwetsbaar op te stellen in een groep, te weten dat dit niet misbruikt zou worden.

Fredrik (naam op verzoek gefingeerd), student en vrijwilliger gezondheidszorg

Ik ben blij dat ik voor het uitgebreide coachtraject heb gekozen. Eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat ik niet had gedacht dat ik tot zulke verassende inzichten zou komen. De eerste sessie was met play-mobil. Onbewust had ik de poppetjes als een soort leger één richting opgezet. Die spiegel over mijn eigen prestatiedrang kwam wel even binnen. Of Oscar’s vraag over of ik van mezelf “hier op aarde mag zijn” en hoe dat steeds weer terugkomt in mijn werk. In de innerlijke verkenning kwam heel duidelijk dat mijn 40 worden best een ding voor mij bleek te zijn. Dat te voelen is echt een verdieping. De foto’s heb ik van beide eerste afspraken ook aan mijn beste vrienden laten zien. Wat herkenden ze mij erin! En wat konden ze waarderen in hoe eerlijk en open ik daarin naar ze was! In de groeps-opstelling kwam voor mij alles samen in één doorgaande, vloeiende, soepele beweging. Mijn kinderwens erken ik nu. Dat springt er voor mij uit.

Erik (naam op verzoek gefingeerd), zelfstandig interim manager, projectleider en consultant

BOEK EEN COACHINGSESSIE»

Loading...

klap in

ERVAAR me als begeleider

Samen een stap verder? Onderzoek hoe je elkaar oprecht in de ogen kan kijken.

systemisch werk blockbusters westra van holthe cultuurverandering cultuur transformatie change training interactieve werksessie

Oscar's stijl van begeleiding is net als een schelp – vanuit zijn inzicht en stilte is hij in staat nieuwe geluiden te laten horen. De avonturen én avonduren meer dan waard.

Bianca Bernecker, Global Ethics Manager TNT/FedEx

Oscar heeft het vermogen om een intelligente scherpte te combineren met gevoel voor waar een persoonlijk of groepsproces naartoe gaat. Hierbij wisselen inhoud en humor elkaar af. Die "Oscar-ingrediënten" functioneren als triggers om dieper inzicht te krijgen.

Niels Koldewijn, directeur stichting Elos en sociaal ondernemer bij Fair Ground

Het is bijzonder hoe snel Oscar een groep ‘vreemden’ naar elkaar kan laten groeien. Niets gaat hem onopgemerkt voorbij. Daarmee is het verassend door hem begeleid te worden. Alhoewel ik wel al wist hoe de vork in de steel zat bij mij, het voelt nu toch anders. Neem bijvoorbeeld mijn rug. Na mijn avond met Oscar was deze weg. Het steekt nog wel eens de kop op, maar dan weet ik dat ik even goed voor mezelf moet zorgen. Ook op mijn werk merk ik het verschil. Ik ken mijn plek nu. Ik kan veel meer zien. Eindelijk heb ik er nu ook de woorden voor. Zo benoem ik de patronen die ik zie. Ik herinner mezelf er bovendien aan dat ik deel ben van het team, niet van het management. Zo kan ik uit de ingesleten werkpatronen stappen. Natuurlijk betekent dit alles niet dat de situatie direct helemaal opgelost is. Sterker nog, ik vind 't soms maar lastig te weten wat mij te doen staat. Maar het is (gelukkig) wel een nieuwe situatie. Achteraf blijken al die kleine stapjes dan ook een grote reis te zijn geweest. Dat heb je soms pas veel later door. Op gevoelsniveau is dan wat aangeraakt. Dat moet dan nog even landen. Nu voel én weet ik het. Daarin ben ik niet meer alleen. Dat is echt fijn.

Janneke (naam op verzoek gefingeerd), werkzaam bij een Nederlandse verzekeringsmaatschappij

Het is bijzonder om te ervaren hoe Oscar als opsteller aan de slag gaat. Hij heeft zijn eigen stijl, rustig, ingetuned, geduldig... echt een aanrader om te ervaren. Mijn opstelling heeft mij diep in de kern geraakt. Daar ben ik hem erg dankbaar voor.

Gesine Rebel, voorheen teammanager ASR, nu bodyworker en familie en organisatie-opsteller

Oscar is heel warm, aanwezig en afgestemd. Hij resoneert met je mee en kan heel diep het veld in kijken. Daarin neemt hij 'wie hij zelf is' helemaal mee. Zijn eigenaardigheden –waaronder een heel wijs kindstuk– maakt dat het heel grappig is met hem te werken. In de zoektocht naar die integratie –een kind én volwassene te zijn– legt hij de blinde vlekken, de verbindingen en de zaak in de achtergrond bloot. Met hem kijk je dat aan.

Jacqueline de Vries, familie en organisatieopsteller bij Lichtcentrum Amsterdam

Oscar weet als geen ander om te gaan met stiltes. Hij zorgt voor een sfeer waarin je je kwetsbaar kunt opstellen. Door Oscar’s relativeringsvermogen wordt niet van alles een drama gemaakt. De hoofd en bijzaken worden gescheiden gehouden. Zo houd je als vraagsteller en deelnemer de focus. In het staan als pion in anderman's opstelling, bijvoorbeeld in relatie tot zijn of haar ouders, broers of zussen, kom je erachter dat we allemaal eigenlijk wel tegen hetzelfde aanlopen. Alleen is de vorm en de kleur steeds anders. De thematiek blijft hoe dan ook herkenbaar. Neem bijvoorbeeld die ene keer dat ik voor de plek van een andermans vader werd gevraagd. Wat leek deze op mijn eigen vader! In die rol besefte ik mij voor het eerst hoe ik anders naar mijn eigen familie van herkomst en mezelf begon te kijken. Immers, in de opstelling keek ik letterlijk vanuit de ouderplek naar het kind. Dan kan je je opeens voorstellen dat het voor jouw ouders ook niet altijd even makkelijk was. Dan snap je opeens beter waarom ze dat ene ooit tegen je zeiden. Dat maakt niet meteen dat dat allemaal maar okay is, het creëert wel meer begrip. Je eigen onware en negatieve (kind)beeld(en) zet je daarmee om naar iets constructiefs. Het mooie aan het bijzijn van een opstelling is dat je deze inzichten dus kan opdoen zonder dat je een opstelling met een eigen vraag doet. Dat blijft bijzonder.

Philip (naam op verzoek gefingeerd), head legal en jurist bij een stichting in de gezondheidszorg

Oscar heeft de unieke kwaliteit om wezenlijke en ingewikkelde kwesties op speels, humoristische en lichtvoetige wijze te benaderen zonder dat hij om de hete brij heen draait. Met zijn creativiteit ziet hij altijd wel weer een mogelijkheid om de dingen te ontrafelen zonder dat het te zwaar of beladen wordt. Hij oordeelt niet waardoor er ruimte is voor iedereen. Daarbij durft hij kritisch te kijken naar zijn eigen rol zodat hij niet in de rol van de guru terecht komt. Het was een plezier om zo samen te werken.

Allard De Witte Oprichter / Directeur bij Stichting Het Witte Bos

BOEK EEN TEAMDAG»

Loading...

klap in

ERVAAR me als trainer

Zelf doen? Pas de systemische bril toe op jouw plek binnen de gezamenlijke werkcultuur.

blockbusters training systemisch werk familieopstelling organisatieopstelling war on talent young professionals jong en systemisch

Oscar heeft de moed om groot te dromen en is altijd op pad iets nieuws met volle overtuiging en inzet te leren. Met hem kan je voor innovaties kiezen die nog niet mainstream zijn. Hij is een visionair en trendsetter. Hij gaat daar waar anderen niet komen, tegen grenzen aan duwend, ietwat rebels en radicaal, op een fijne manier.

Manuel Sturm, mijn voormalig business partner en mede-oprichter van MODELMINDS

In onze gesprekken kwam Oscar op belangrijke momenten telkens met nieuwe creatieve invalshoeken die getuigden van een diep inzicht in psychologische mechanismen die een rol spelen in menselijke interactie en ons functioneren daarin. Oscar is bovendien werkelijk oprecht en persoonlijk betrokken. Dit en meer maakt het contact met hem gewoon een spannend avontuur. De weg ligt werkelijk open. Een voorbeeld van een inzicht dat ik heb gekregen is dat ik van frustratie en pijnlijke momenten in mijn communicatie met anderen kan en mag genieten. Sindsdien ga ik die dynamiek niet meer uit de weg. Erger nog, ik geniet er nu gewoon van! Daardoor wordt het voor de ander en mij veel ontspannender (en bereiken we meer). Dat heeft me al enorm geholpen in de acquisitie van investeerders voor mijn initiatief. Echt heel waardevol.

Mike Boerma, Oprichter van de coöperatieve de cirQulaire bankrekening

Werken met Oscar is inspirerend. Hij is zorgzaam en verbindt diepgang met lichtheid, vooral in zware tijden. Zijn rotsvaste geloof in dat het mogelijk is om al je relaties te transformeren, dat heb ik hoogstpersoonlijk in een emotioneel proces met hem meegemaakt. Dat was én mijn dieptepunt én mijn hoogtepunt. Sindsdien weet ik dat iedereen een trauma heeft (ja, zelfs ik) en dat je door die pijn heen je ware roeping kan vinden. Voor mij is dat het uitdragen van gemeenschapszin in projecten waar álles is geregeld (technisch, wettelijk) behalve de sociale samenhang. Dat is waarom ik besta.

Sif Yraola, sociale ondernemer uit Ijsland

Oscar heeft mij over een drempel heen geholpen om iets te gaan doen waar mijn passie ligt. Lang heb ik in kringetjes rondgedraaid, veel gedacht en gesproken over wat ik wilde. Door met Oscar mijn zoektocht aan te gaan naar wat ik ècht wilde, ben ik dat pas ècht gaan doen. Binnen mijn huidige werk heb ik mijn eigen functie vormgegeven. Ook heb ik nu een eigen praktijk. Respectvol, no-nonsense, en verhelderend zijn voor mij kernwoorden van Oscar’s werkwijze. Naast deze zoektocht heeft mijn verlangen naar mijn tweelinghelft en mijn “denken” ook een plek gekregen in wie ik daadwerkelijk ben.

Tanja van Dongen, vitaliteitscoach 's Heeren Loo en zelfstandig therapeut

Oscar spreekt graag af op een mooie locatie aan het water. Of in een heel comfortabel café. Een tafelopstelling heeft hij bij mij gebruikt als in een selectieproces, als een soort recruitment-tool. Daarin was hij vriendelijk en open. Hij luistert zonder oordeel naar jouw verhaal. Oscar stelde informerende vragen en gaf mij samenvattingen tussendoor. Een mooie eerste kennismaking en (wat later bleek) een productieve samenwerking.

Aart Harder, trauma-therapeut en organisatieopsteller bij Harder & Verder

Oscar staat voor waar hij in gelooft. Daarin vaart hij zijn eigen koers. Die zoektocht gaat ook hij –net als de mensen die hij coacht– vol aan. Met hart en ziel stort hij zich erin om een mooie ontmoeting te creëeren. Met zijn gedrevenheid en ambitie staat Oscar open voor de synchroniciteit in het leven. Zo heb ik hem dan ook bij de tramhalte ontmoet. Het vertelt mij veel als iemand daarvoor openstaat. Dat maakt je toegankelijk. Daarin kan je je spiegelen. En het getuigt ook van realiteitszin. Waar hij ook is, hij slaat de spijker op de kop. Dat maakt hem een mensen-mens die ook zíjn leermomenten pakt.

Bas van Buuren, business architect en trainer in ondernemerschap

BOEK EEN TRAINING »

Loading...

klap in

ERVAAR me als consultant

Wil je een spiegel? Zet jezelf, je collega's en andere stakeholders op scherp. Wat doet ertoe?

Oscar heeft het vermogen om mee te bewegen tot een kunst verheven. Een dialoog met hem ervaar je als een zeer open gesprek met diepgang en waar nodig afgewisseld met humor. Niets hoeft bij Oscar onbesproken te blijven – rondom zorgvuldig is hij daarin.

Michiel Kuijpers, eigenaar en consultant bij FreeQ

In de dagen en weken na het werken met Oscar pak je die ervaring uit, als ware het cadeautjes. Zonder dat Oscar jouw beleving over-intellectualiseert, kom je erachter wat je zelf voelt, wat van een ander is en wat je op een ander projecteert. Je leert mensen te lezen alsook te vertrouwen op de verbinding die er altijd is, zowel thuis als op het werk.

Jacqueline Hart, area manager Johnson & Johnson Medical

Oscar is een intuïtieve, intelligente en betrokken coach. Hij is een creatieve denker die mij inspireert. Ook is hij humoristisch. Tijdens het werk met Oscar kan hij altijd goed aanvoelen wat de volgende stap is. Zo ziet hij aan mij vaak datgene waarvan ik dan nog helemaal niet door heb dat dat zo is. Oscar kan dan ook goed spiegelen. Oscar’s lichte energie, zijn opgewektheid, vrolijkheid en zijn "ge-helicopter" maken dat je je eigen sores goed kan bekijken, de lading kan wegvallen, meer kan loslaten, en meer vertrouwen op de verbinding tussen jou, de ander en de ruimte daarin voor jezelf.

Gerthe Lamers, voorzitter Stichting Handvest voor Compassie Nederland en cultuurmakelaar

Oscar neemt de tijd die nodig is. Zwaar voelt licht. Gepraat zet hij om in een spelende beweging naar meer bewustzijn. Ik heb geleerd beter met mezelf om te gaan – waarom er bepaalde blokkades zijn, waar bepaalde patronen vandaan komen en waar mijn verlangens en angsten zitten. Zo kan je erop sturen. Ook werd mijn toekomstbeeld helder. Als gevolg daarvan ben ik ook zakelijke kansen gaan ontdekken, waaronder hoe meer betrokken en terugkerende klanten te krijgen. Mijn bedrijf run ik nu op een hoger niveau. Dat geeft voldoening, ook vanuit financieel perspectief. Dat geeft zelfvertrouwen.

Liselotte (naam op verzoek gefingeerd), ondernemer in internationaal zakelijke samenwerkingsverbanden

 

BOEK EEN CULTUURSCAN»

Loading...

klap in