Lonieke Ultee op zoek naar de ziel van de Zuidas

Oscar is met Lonieke Ultee op zoek naar de ziel van de Zuidas.

Een systemisch onderzoek naar de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft.

Dit interview rustig lezen?

De Zuidas. Berucht en beroemd. Maar waarom eigenlijk? Wat gaat er achter dit on-Nederlandse stukje Amsterdam schuil?

Ik ben Oscar. Systemisch coach. Als systemisch coach kijk ik naar het sociale DNA van een organisatie – of in dit geval van een werkgebied– de Zuidas. Welk relationeel weefsel is gezond? En waar storten mensen in? Waar loopt de informele werkcultuur spaak met de formele? En waar gaat de menselijke maat verloren in het behalen van het bedrijfsbelang? 

In dit systemisch onderzoeksproject ben ik op zoek naar de Ziel van de Zuidas. In een estafette nodig ik mensen op persoonlijke titel uit voor een kort gesprek over de werkcultuur en de mens die op de Zuidas leeft. 

In deze aflevering verwelkom ik Lonieke Ultee in mijn huiselijke coachkamer op de Zuidas.

Lonieke, welkom! Leuk dat je er bent.

Dankjewel!

Wat is jouw relatie met de Zuidas?

Ik woon hier en ik geef Nederlandse les aan expats. Dus ik ben hier heel vaak groepsles geven.

En als je dan zo hier op de Zuidas bent –woont en werkt– wat gaat er dan door je heen? Welk gevoel krijg je bij de Zuidas?

Ik vind het heel fijn. Ik heb het grootste gedeelte in oude huizen gewoond. Dus in het centrum, de Baarsjes en in Oud-Zuid. Daar zit altijd al een geschiedenis in. En nu voor het eerst in een heel nieuw huis. En het schijnt dat –door die hoge gebouwen– dat er een kunstmatige wind hier waait, die je ook vaak voelt.

En als je dan zo de Zuidas in een aantal kernwoorden zou omschrijven?

Dynamisch. Energiek. Sprankelend. Nieuw. De jonge mensen. De gebouwen zijn mooi. Niet dat oude, ja, zware, ofzo. Het is heel licht!

En als je dan de mens zou omschrijven op de Zuidas? Je hebt ook een poppetje uitgezocht?

Ja! Ik heb dit poppetje uitgezocht. Een wit poppetje. Blanco. De mensen die ik hier ken, die ik lesgeef, maar ook mijn buren, iedereen kwam hier als nieuw. Blanco. Met open vizier. En iedereen gaat een soort nieuw avontuur hier tegemoet. Heel veel mensen die hier wonen zijn expats. Dat voel je overal! Dat iedereen hier nieuw is. Dus alle mensen met wie ik werk, dat zijn hele leuke, vriendelijke, open, hardwerkende mensen.

De ziel zit in mensen. En in ons persoonlijk leven heeft die ziel een bepaalde bestemming en hebben we daarin iets te leren en daar doen we een leven lang over. En nu is de vraag: Wat heeft de ziel van de Zuidas nou eigenlijk te leren?

Ik ben heel gevoelig altijd voor wat er om me heen gebeurt en ook wel voor wat er om me heen gebeurd is. Dus als ik door Amsterdam Zuid fiets, de Beethoven buurt, dan ben ik in gedachten heel vaak bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. En soms zie je ‘t bijna voor je. Je voelt dat gewoon nog. Nou, in het centrum, dat is nog veel ouder en daar, ja, je voelt gewoon de geschiedenis. Dat kan soms een beetje een treurig gevoel geven. Dat je alleen bent. Een oude kerk ofzo. Of een heel oud gebouw. Dan moet je iets leren van de geschiedenis. Maar hier heb je dat niet. Hier is geen geschiedenis. Ik herinner me ook toen wij in ons nieuwe huis gingen wonen, dat het echt voelde als: “Wow, wij gaan dit vullen!” We voelden gewoon dat er geen mensen voor ons hadden gewoond. Dus wat je moet leren is open te staan voor het nieuwe. Dat je iets moet durven. De mensen die ik ken en die hier werken, die komen hier ook vanuit het buitenland. Die laten dingen achter. En die gaan iets nieuws beginnen. Wat minder leuk is soms de dingen die in de grote bedrijven gebeuren. Het gebeurt ook regelmatig dat ik mensen lesgeef en een week later hoor ik dat ze ontslagen zijn en weer terug moeten. Dat zou men misschien wel moeten leren –anders met mensen om te gaan. Maar ja, het gaat vaak om geld en strategieën. Dus het gebeurt vaak dat er weer nieuwe mensen komen en anderen weg. Aan de andere kant, het kan natuurlijk ook gebeuren dat je ontslagen wordt.

En hoe voel je je dan als dat gebeurt? Als er dan een cursist als het ware wegvalt?

Verdrietig en ook wel boos. Ik heb enorm met die mensen te doen. Vaak hebben ze ook een gezin. Kinderen op een Nederlandse school. En ineens moeten ze hun hele leven veranderen. Dat trek ik me vaak best wel aan. Maar ja, soms houd je ook contact met mensen en dan zijn ze weer terug in Frankrijk ofzo en dan gaat het ook weer goed. Dus, ja. Wij Nederlanders zijn vaak heel erg op zoek naar zekerheid. Maarja, zekerheid heb je nooit. Dus het is soms ook gewoon goed om met teleurstellingen om te gaan en het over een andere boeg te gooien.

En als we kijken naar de Zuidas, wat hebben we hier wél al begrepen?

Hard werken. En mensen zijn ambitieus.

En dus als we zo het gesprek over de ziel van de Zuidas samenvatten?

Ik vind ten eerste het woord ‘ziel’ interessant omdat ik veel met taal bezig ben en altijd kijk “Waar komen woorden vandaan?” en cursisten vragen het vaak. Het Nederlandse woord komt uit het Gothisch en betekende iets als ‘zee’ of ‘meer’. Dus ‘water’. Maar in het Latijn ‘anima’ betekent ziel oorspronkelijk ‘adem’ of ‘wind’. En als ik aan de Zuidas denk, dan denk ik altijd aan de frisse, artificiële wind die hier waait. Dus de ziel van de Zuidas is voor mij verfrissend. Er zijn ook mensen die zeggen “De Zuidas heeft geen ziel” maar ik vind het heel fijn dat het hier blanco is. En ik denk dat iedereen die hier werkt en woont dat ook wel voelt. Dat je gewoon zelf een soort nieuwe geschiedenis begint. En ik denk dat het heel fijn is als iets nieuw is. Dat voelt gewoon als ruimte. Het is helder. En aan de andere kant mis ik het oude ook weleens!

Nou, dan heb ik nog één vraag: Aan wie jij het stokje zou willen overgeven?

Ik wil het stokje heel graag overgeven aan Anton Shiskin. Een cursist van mij. We zijn ook bevriend geraakt. En hij werkt bij een Russisch bedrijf hier op de Zuidas. En hij komt uit Moskou.

Nou, ik ben benieuwd!

WIL JE MEEDOEN?

Ben je uitgenodigd? Heb je interesse om te sponsoren? Bekijk en download onder meer informatie.

MEER WETEN?

E-mail me op oscar@westravanholthe.com of bel en/of whatsapp me direct op +31 (0) 616261381.