Wat doe je bij een play-mobil tafelopstelling?

Over de play-mobil tafelopstelling binnen jouw systemisch coachtraject

Zie wat jou op dit moment bezighoudt. Kunnen we samen jouw levensthema ontdekken?

sessie 1 Tafelopstelling

scroll dan naar beneden!

sessie 2 Plekbewustzijn

lees verder op deze pagina

sessie 3 Opstellingsavond

lees verder op deze pagina

PLAY-MOBIL: SIMPEL EN EFFECTIEF

Met play-mobil zetten we jouw verhaal neer. Zo krijg je het overzicht van alles dat er voor jou toedoet.

Soms loopt het leven niet helemaal vlekkeloos. Of je verveelt je. Dan moeten we weer even terug naar de basis. Waar ging het ook alweer over? Met play-mobil poppetjes, symbolen en figuurtjes zetten we jouw verhaal neer. Het gaat eigenlijk heel simpel. We erkennen alles dat er is. Wat jij ook benoemt, we zetten het neer. Zo krijg je letterlijk een overzicht van jouw leven. Op basis van datgene dat je vertelt ontdek je zelf je eigen thema. En als je dat wil, deel ik ook wat observaties. Welke patronen zie ik terug? Wat zie ik je doen? Wat wens ik jou meer/minder van? Door het uitzoomen erken je over hoeveel je in je dagelijks leven heenstapt.

Na mijn hersenschudding besefte ik mij voor het eerst hoeveel er op je af komt bij het fietsen in Amsterdam. Je bent voortdurend aan het opletten. Er gebeurt zoveel onverwachts. Je kan, zelfs als je oplet, niet alles anticiperen. Je bent ondertussen aan het bewegen en de route aan het uitstippelen. De coördinatie die je normaal voor lief neemt, wordt bij een (tijdelijke) beperking duidelijk. Deze sessie is vergelijkbaar. Emotioneel schakelen we ook op vele lagen. Dat is vaak overweldigend om in één oogopslag te zien. Soms zelfs confronterend. En soms raakt 't je diep.

Het gaat er dus om even stil te staan bij datgene waar we vaak –vanuit een soort ongemak– langs sjeesen. En dat kan ook leuk zijn. We kunnen er namelijk ook achter komen dat we er veel beter voorstaan dan we initieel zelf bedachten. Kan jij daarvan genieten?

MAAR HOE WERKT HET DAN PRECIES?

Associatief vertel je over jouw leven, vraag, gezondheid, relaties, of wat er (ook letterlijk) ter tafel komt.

In het bouwen van vertrouwen tussen mensen speelt tijd vaak een grote rol. Die tijd nemen we in deze sessie, net als in de overige sessies. Ook is het je welkom voelen bij een coach belangrijk. Hoe hard ik jou ook iets anders gun, het is aan jou of je dat wil aangaan. Jijzelf hebt dat besluit te maken. Ook is het aan jou om jouw eigen weg te gaan. Dat kan niemand voor je doen. Helaas. En gelukkig maar. De vraag hier is dan ook. Hoe verwelkom jij jezelf? Wat laat je als eerste zien? Wat laat je liever niet zien? Waar overweldigt iets je of je dat nu wil of niet? Welk thema brengt je van je stuk? Mijn rol zie ik als het jou steeds ontvangen in wat er ook bij je speelt. Ik ben nieuwsgierig naar welke kern je bereid bent van jezelf bloot te leggen. Wat heb je al helder? Waar ligt een vraag open? Waar ligt je diepste verlangen? Je heet jezelf in deze sessie welkom, bij jezelf en daarmee ook bij mij als jouw coach.

Elke keer dat ik een nieuwe begeleider heb, dan moet ik wennen. Ik ben wantrouwend. Meent deze het oprecht? Mag ik hier echt helemaal zijn wie ik ben? En is het veilig genoeg om met ook de rauwe randjes, mijn geluk, mijn kwetsbaarheid te komen? Ik ken mezelf, dat ik mezelf groter en mooier maak dan ik ben. Of juist kleiner. Wat is mijn maat? In deze sessie zie je wat je bereid bent om te laten zien. Op welke manier houd je de controle over jezelf, je verhaal en over je emoties?

Gedurende de sessie kom je erachter waar bij jou energie naartoe gaat. Waar schiet je in de emotie? Praat je in algemeenheden? Praat je vanuit jezelf? Zet je de dingen neer vanuit een vastomlijnd verhaal in je hoofd? Waar wil je ermee stoppen? Waar wil je juist snel door? Waar ben je mij van aan het overtuigen? Voel je wat er onder je woorden liggen? Of hoor je jezelf door-ratelen? Waarom? Vaak luisteren we vaak pas naar onszelf wanneer we iets tegen een ander horen zeggen. Dat is het werkend mechanisme erachter.

WAT DEZE SESSIE JE KAN OPLEVEREN

Spiegel jezelf. Verhelder jouw privé en werksituatie. Pas direct toe wat je over jezelf en je situatie ontdekt.

Tientallen mensen zijn je al voorgegaan. Typische reacties zijn:

 • "Mijn eigen rol in complexe thuis en werksituaties is nu duidelijk. Die helderheid geeft me rust."
 • "Ik ervaar meer inzicht over hoe ik de situatie zelf in stand houdt en wat ik daarin kan loslaten."
 • "Het grotere plaatje van je leven te zien heeft me geholpen te zien waar ik nog wat te doen heb."
 • "Ik accepteer mezelf nu meer. Ik zie nu wie ik ben geworden. Ik voel mij echt gehoord en gezien."
 • "Oscar's vragen en waarnemingen heb ik nog lang op mogen kauwen. De foto's steunen mij nog."
 • "Ik wilde direct actie ondernemen. Die bereidheid kwam niet vanuit druk, juist vanuit mijn essentie."
 • "Ik snap nu beter waarom ik verworden ben tot wie ik nu ben. En ik zie beter wie ik nog mag/kan zijn."
 • "Ik zie nu waar ik mezelf belemmer door mijn wilskracht in te zetten. Mijn gevoel neem ik nu serieus."
 • "Ik voel me opgelucht. Dit was de eerste keer dat ik mijn hele verhaal uit de doeken heb gedaan. Phew."
 • "Ondanks mijn scepticisme over de werkvorm werd ik mij van diepere lagen in mijn beleving bewust."
 • "Ik dacht altijd dat ik het grotere plaatje wel zag. Totdat ik uit mijn "vissekom" kwam met deze sessie."

HET VAN EEN ANDER HOREN?

Verassend simpel maar ook effectief is deze werkvorm. Ik houd wel van die eenvoud. Daarin zit de kracht.

Naast onderstaande, kan je hier meer referenties over mijzelf, mijn systemisch werk en mijn zeer visuele werkstijl bekijken.

Een opstelling vraagt om een stellingname. In de spiegel, met play-mobil poppetjes, kwam voor mij alles bij elkaar. Met een ontwapenende, gelijkwaardige houding ontdekten we samen iets dat ik wel al wist maar nog niet in beweging had omgezet. Dat op die manier doen is een andere bevestiging dan iemand die je vertelt dat "je iets moet doen", iets dat je allang zelf weet. Voor mij opende er zich een veld van creatieve destructie, waarin een nieuwe werkelijkheid zich ontvouwt.

– Peter Creemers, innovatiestrateeg o.a. bij Achmea en P2

De avond na mijn sessie met Oscar heb ik –sinds lange tijd– weer een keer goed geslapen. Ik was diep onder de indruk het grotere perspectief in één oogopslag te zien en hoe patronen, thema's en dynamieken door de generaties heen doorgegeven worden, dus ook door mij als moeder. Oscar's vragen hielpen mij om verrassende verbindingen met het hier en nu te leggen.

– Sandra Meijers, studiekeuzecoach, job- en lifecoach

In mijn sessie met Oscar heb ik voor het eerst hardop uitgesproken hoe ’t was om een chemokuur te hebben gehad. En dat ik mij sindsdien letterlijk "zwak, ziek en misselijk" heb gevoeld. Waar ik daarvoor altijd op wilskracht doorging en deed alsof “alles okay” ging, heb ik voor mezelf voor ’t eerst toegegeven dat dat misschien wel helemaal niet zo is. Sinds ik dat ben gaan uitspreken is er echt wat veranderd, thuis (en op mijn werk toendertijd). Waar ik de schuld altijd in eerste instantie bij de ander legde (en daarin anderen zocht die zich ook in mijn aanklachten konden vinden), heb ik besloten dat ik dat niet meer laat gebeuren. Die met-de-vinger-wijzen-rol van mij is altijd heel groot geweest. Nu trek ik echter eerder aan de bel en kaart ik dingen veel eerder aan.

– Josje (naam op verzoek gefingeerd), behandeld kankerpatiënt, met waardigheid in de WW

Onbewust had ik de poppetjes als een soort leger één richting opgezet. Die spiegel over mijn eigen prestatiedrang kwam wel even binnen. Of Oscar’s vraag over of ik van mezelf “hier op aarde mag zijn” en hoe dat steeds weer terugkomt in de dynamiek bij opdrachten in mijn werk. 

– Erik (naam op verzoek gefingeerd), zelfstandig interim manager, projectleider en consultant

Met een tafel-opstelling viel alles op z’n plek. Zo kwam ik er achter dat de rol van het management kleiner is dan ik vermoedde. Hun (negatieve) invloed op mij verdween letterlijk steeds meer op de achtergrond. Dat geeft lucht, rust en zelfvertrouwen! Door mijn werksituatie van een afstand te hebben bekeken, focus ik nu meer op de mensen waarmee ik wél een gesprek kan voeren. Ook ben ik nu minder snel emotioneel omdat ik dwars door het geschreeuw van het bestuur heenkijk.

– Emma (naam op verzoek gefingeerd), backoffice-medewerker bij een literair podium

Nienke uit de vissenkom met een play-mobil tafelopstelling. "Alles komt steeds weer terug."

Systemische Boekentips voor de Lezers Onder Ons

Artikel: De acht energielekken van people managers, coaches en andere dienstverleners

DIRECT AAN DE SLAG?

E-mail me op oscar@westravanholthe.com of bel en/of whatsapp me direct op +31 (0) 616261381.

2 thoughts on “Wat doe je bij een play-mobil tafelopstelling?

Comments are closed.